SilversvansenSilversvansens kennel

Helena Ulvatun


Inga valpar planeras

Senaste kullen våren 2015


Valparna 2015

Bilder från valpningen 2015Mamma Zoyenkas stamtavla

Pappa Avantis stamtavlaKenneln har haft en kull tidigare:

Nadjas och Sareks valpar 2010

Nadja och Sarek 2010

Valpbilder, december 2010

Valpbilder, 22 jan 2011Toya och Nadja framför släden tillsammans med Sarek och Senta, februari 2010

Silversvansens kennel: Tidigare valpkullSamojeden hör till undergruppen nordliga slädhundsspetsar enligt Svenska Kennelklubbens (SKK) indelning. Rasen ingår i Grupp 5 där spetsar och raser av urhundstyp sorterar in. Rasklubben är Svenska polarhundsklubben (SPHK) där de fyra polara raserna ingår. Dessa är Samojed, Siberian Husky, Alaskan malamute och Grönlandshund.

SPHK arbetar för att bevara de polara egenskaperna hos de fyra raserna, tex: dragarbetsförmågan; en polar päls som klarar snö och kyla; mentaliteten och deras rastypiska utseenden.


Samojeden behöver arbeta, men dragträning är inte ett måste. Man kan ge dem andra uppgifter som att hämta saker, spårträning, lydnad osv. Men de behöver mer än promenader och är inte rena sällskapshundar. Om man vill ha sin samojed lös som vuxen hund krävs lite mer träning än med t ex fågelhundarna. Speciellt under unghundsperioden, ca 8 mån - 2 år.

Samojeden tillhör de polara raserna vilket innebär att den har ett ursprung som draghund, den är ganska självständig jämfört med t ex vallhundar, och den tycker om att arbeta. Den kan vara skällig, det är en spets,men det handlar också om inlärning av rätt beteende.

Samojeden tycker om kyla och trivs i snö. Pälsen är oerhört tät och passar inte i en varm bostad.

På sommaren ska de inte arbeta hårt fysiskt om det är varma dagar, eftersom de då kan bli överhettade inifrån. De flesta fäller dock sin päls under sommaren, vilket underlättar för dem. Är samojeden stilla i solen så isolerar pälsen mot värmen. Samojeden är en fantastisk ras, men den är kanske lite för gullig för att man automatiskt ska tänka att det är en arbetande ras.


Den självständighet som samojeden visar, är mer av egenskaperna nyfikenhet, mod och envishet än en vilja att vara för sig själv. Tvärtom har samojeden intresse av samarbete och ska fungera tillsammans med andra hundar i arbetet framför släden. Ett kännetecken för samojeden är dess framåtanda.

Samojeden är en ras som man, som jag brukar säga och om man har flera hundar, kan "kela med i klump", dvs fyra hundar i sängen är ingen ovanlighet. De har i regel inte något utpräglat kroppsrevir. Vi har gärna våra samojeder i sängen, vilket de också uppskattar om det inte är för varmt i rummet. Samojeden älskar barn och människor.

Till sist några ord om samojedens ursprung. Som slädhund i norra Sibirien under flera årtusenden har samojeden förutom uppgifter med renvallning, vakt, som sängvärmare och självklart draghund, även varit tvungen att tidvis skaffa sin egen mat. Den har en jaktinstinkt som man behöver vara medveten om och arbeta med. Av mina samojeder kan de flesta gå lösa på promenaderna, även när jag möter vilt och andra hundar. För mig är samarbetet mellan hund och ägare det viktigaste och jag avlar på de individer där den biten är tydlig.

För rasklubbens raspresentation:

SPHK -Svenska Polarhundklubben/samojed