Samojedvalpar födda den 7 mars 2015

Vi har fått sju stycken valpar, varav fem tikar och två hanar. Föräldrar är Silversvansens Avanti och Nordvikens Zoyenka.

Vi uppdaterar deras vikt och porträtt en gång i veckan framöver efter att en vecka passerat.

22 mars: En vecka har passerat sedan vi vägde senast och det blir gruppbilder denna gång.

30 mars: Vi vägde i går kväll och minstingen kommer ikapp. De har fått namn och vi ser skillnad på dem. Valparna har fått en utökad valphage och de första lekinviterna kommer. Jag lade mig som en Gulliver i valphagen och fick pussar, lekinviter och valpar som smög intill för närhet. Kullen är jämn med sju framåt individer.

Lovis, minstingen har ökat sin vikt mest av alla under den senaste veckan. Det är fantastiskt att se hur väl naturen fungerar. Maxime som fortfarande är störst utan konkurrens, är den som ökat minst under senaste veckan. Snittvikten är nu 1661 gram och i genomsnitt har de ökat 321 procent sedan de föddes (då de vägde 395 gram i genomsnitt). Siffror siffror, det viktigaste är ändå att de alla mår så bra!

5 april 2015: Valparna har flyttat ned till sin nya hage och verkar trivas med den. Nya spännande krypin och de andra hundarna har fått chans att se dem på lite håll.

14 april: Valparna har ökat till ca tre kilo på en vecka, från 2 kg. I snitt har de ökat 44 procent. Samtidigt går deras mentala utveckling lika snabbt. De kommer ut och nosar på utevärlden, sedan kräver de att få komma ut. De är sociala, lekfulla och provar sina olika ljud. Aurora vet hur man puttar på en boll, glädjen går inte att missta sig på när nya (lek)saker presenteras för dem. Denna vecka inga porträttbilder, men andra bilder : )Valp 1 / Tik 1Hagrid och Aurora Fem veckor

Aurora Fyra veckor

Aurora Tre veckor

Valp 2 / Tik 2Mercedes med pappa Avanti Fem veckor

Mercedes Fyra veckor

Mercedes Tre veckorValp 3 / Hane 1Hagrid och Aurora Fem veckor

Hagrid Fyra veckor

Hagrid Tre veckorValp 4 / Tik 3Lovis med husses kamera Fem veckor

Lovis Fyra veckor

Lovis Tre veckorValp 5 / Hane 2Dobby (Lill-Jerker) Fem veckor

Dobby/Lill-Jerker Fyra veckor

Dobby/Lill-Jerker Tre veckorValp 6 / Tik 4Luna med Bea Fem veckor

Luna Fyra veckor

Luna Tre veckorValp 7 / Tik 5Maxime Fem veckor

Maxime Fyra veckor

Maxime Tre veckor

Valparnas utveckling

Valparna föddes den 7 mars. I genomsnitt vägde de vid födseln 400 gram. Fyra dagar senare hade de ökat till 600 gram i genomsnitt. En viktökning på 50 procent.

Efter åtta dagar har valparna i snitt ökat sin vikt med drygt 100 procent. De väger omkring 800 gram förutom den största och den minsta. Minstingen växer lika bra som de övriga med en viktökning på 96 procent för de första åtta dagarna.

22 mars 2015. Den största tiken har ökat sin vikt med 216 procent, men den ena hanen slår det med ett par procent och en av de mindre tikarna har hämtat upp vikt med 232 procent. I genomsnitt har de tredubblat sin vikt nu (mer exakt har vikten ökat med 206 procent i snitt). Zoyenkas mjölk är duktigt näringsrik. Hon är också en trygg valpmamma.

30 mars: På tre veckor har de mer än fyrdubblat sin vikt. Hunden är ett av de djur som snabbast fördubblar sin vikt efter födsel. Det går på nio dagar enligt boken, även om våra valpar gjorde det på åtta : ) Människan fördubblar sin vikt på 180 dagar.

5 april 2015: Ny tabell över valparnas vikt. Förra veckan förväxlades de två hanarnas vikter, deras tabell ändras också. Luna och Lovis har verkligen växt på sig senaste veckan.

14 april: Vi vägde dem i söndags, den 12 april. Det går så snabbt, jag var tvungen att kolla med förra kullens noteringar angående vikt, men jo, de växte lika snabbt.4 april:
Duktiga tålmodiga mamma Zoyenka och längre ned bilder när extramamma Bea leker med valparnaZoyenka diar fortfarande och säger stopp när hon får nog av sylvassa tänder mot sina juverLek med Bea

4 april:
Bilder från gamla och nya valphagen


Husse har somnat i valphagen

Nya valphagen mellan kök och hall

Avanti ser sina valpar för första gången


Trånga gångar är mysigt. Mercedes utforskar.

Stopp i gången på vägen tillbaka


Dobby/Lill-Jerker sover


...och plötsligt sover alla valparna...


Mums!


Mamma Zoyenka i ro med sina småttingar som diar
Köttmål


Mjölkbaren öppen för ståuppare (valparna står upp och diar)


Aurora


Luna och Aurora

30 mars:
Ett litet tåg av vita småttingar ut ur valplådan till mamma Zoyenka

Bilder på valparna två veckor gamla

Mamma Zoyenka kliver in i lådan:
Tjena, vi har öppnat ögonen nu, men vi sover mest ändå

Zoyenka vilar utanför valplådan
Vikttabeller

Tik 1

Tik 2

Hane 1

Tik 3


Hane 2


Tik 4


Tik 5